چهارشنبه، 10 اردیبهشت 1404

دکتر فتحی آشتیانی در مراسم روز روانشناس و مشاور:‌قانون سازمان نیازمند بازنگری است/ دولت و مجلس در پوشش خدمات بیمه‌ای تعرفه‌های روانشناسی کمک کنند/ ۴۵ درصد از بار بیماری‌ها مربوط به اختلالات روانی است

124
1404/02/10 | 10:41

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، مراسم بزرگداشت روز روانشناس و مشاور صبح روز سه‌شنبه ۹ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ با حضور دکتر علی فتحی آشتیانی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور و جمعی از مدیران ارشد نهادهای دولتی و اجرایی در مرکز همایش‌های بین‌المللی صدا و سیما برگزار شد. 

در این مراسم که با حضور دکتر سید جواد حسینی، رئیس سازمان بهزیستی کشور، دکتر حمید صاحب، مدیرکل سلامت شهرداری تهران و جمعی از اعضای سازمان و فعالان این حوزه همراه بود، دکتر فتحی آشتیانی ضمن تبریک این روز به خانواده بزرگ روانشناسان و مشاوران، ثبت ۹ اردیبهشت را امسال برای نخستین‌سال در تقویم رسمی کشور نشانه‌ای از اهمیت فزاینده این حرفه در جامعه عنوان کرد. 

وی ادامه داد: اهمیت این روز، توجه به مطالبات فعالان این حوزه از سوی مسئولان است، همه استان‌های کشور در هفته پیش رو برنامه‌هایی در تجلیل مقام مشاور و روانشناس خواهند داشت و قرار است به مطالبات این رشته تخصصی و اثرگذار توجه و حضور مشاور در کنار مشاغل مختلف و خانواده‌ها ارج نهاده شود. 

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در سخنان خود بر لزوم توجه دولت و مجلس به اصلاح قانون نظام روانشناسی مصوب ۱۳۸۲ تأکید کرد و آن را گامی ضروری در راستای به‌روزرسانی ساختارهای حمایتی این حوزه دانست و اظهار کرد: این قانون بعد از ۲۰ سال به دلایل مختلف، ضعف‌های زیادی دارد و طبیعی است که بعد از این مدت باید اصلاح شود و در این راستا از مجلس می‌خواهیم کمک کند تا قانون اصلاح شود و مورد تصویب قرار گیرد.

دکتر فتحی آشتیانی همچنین عدم وجود ردیف بودجه‌ای مستقل برای سازمان نظام روانشناسی و مشاوره را یکی از چالش‌های جدی عنوان کرد و خواستار حمایت مستقیم دولت و مجلس در این زمینه شد و عنوان کرد: این سازمان هیچ درآمدی از دولت دریافت نمی‌کند و هر اقدامی که در سازمان صورت می‌گیرد، براساس حق عضویت‌های پرداختی به سازمان است، لذا ردیف بودجه یکی از مطالبات اساسی ما از مجلس و دولت است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مشکلات بیمه‌ای خدمات روانشناختی گفت: تنها دو گرایش روانشناسی سلامت و روانشناسی بالینی از بیش از ۲۰ گرایش تحت پوشش بیمه هستند؛ این درحالی است که بخش قابل توجهی از مردم نیازمند دریافت خدمات روانشناسی هستند که به دلیل هزینه بالا نمی‌توانند از این خدمات بهره‌مند شوند و این مشکل جدی را برای جامعه فراهم می‌کند.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور  با تاکید بر اینکه مشکلات روانشناختی می‌تواند سربار مشکلات جسمانی شود، تصریح کرد: چرا وزارت بهداشت نسبت به مسائل روانشناختی به این میزان بی‌توجه بوده و هست؟ خدمت دکتر پزشکیان، ریاست محترم جمهوری عرض کردم اگر به مسائل روانشناختی نرسید، تعارضات حل نشده روانشناختی به سمت بیماری‌های روانی و سایکوسوماتیک می‌رود و باید به فکر آن باشیم.

دکتر فتحی آشتیانی معتقد است: این میزان هزینه‌هایی که صرف بیمار و بیمارستان و دستگاه‌های گران قیمت پزشکی می‌شود؛ ۲۵ درصد سهم در سلامت دارد و ۷۵ درصد موضوع سلامت، مربوط به موضوعات دیگر است که به آن بی توجهیم و در این راستا از دولت و مجلس می‌خواهیم به کمک مردم بیایند.

وی با تأکید بر لزوم توجه به پیشگیری و مداخلات زودهنگام روانشناختی افزود: ۴۵ درصد از بار بیماری‌ها مربوط به اختلالات روانی است، اما سهم بودجه و برنامه‌ریزی برای سلامت روان در کشور بسیار ناچیز است.

وی همچنین خواستار حضور روانشناس خانواده در کنار پزشک خانواده شد و اظهار داشت: جامعه برای عبور از بحران‌های تربیتی، خانوادگی و ارتباطی، نیازمند حضور تخصصی روانشناسان در ساختار خدمات سلامت است.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با تاکید بر اینکه باید روانشناس خانواده داشته باشیم چراکه مخاطب خدمات روانشناختی همه جامعه هستند؛ تصریح کرد: جامعه در کنار پزشک خانواده نیازمند روانشناس خانواده است؛ زیرا خانواده‌ها، از همان ابتدای ازدواج، فرزندآوری و تربیت فرزند مسائلی دارند که نیازمند استفاده از خدمات مشاوره و روانشناس هستند.

دکتر فتحی آشتیانی با اشاره به توزیع نابرابر روانشناسان در کشور، وضعیت برخی استان‌ها مانند سیستان وبلوچستان را بحرانی توصیف کرد و گفت: در حالی‌ که در تهران به ازای هر ۱۰ هزار نفر، ۱۰ روانشناس وجود دارد، در برخی استان‌ها حتی یک روانشناس برای ۲۰ هزار نفر وجود ندارد.

وی در ادامه با اشاره به دیگر مطالبات خود در این حوزه گفت: یکی از درخواست‌های ما این است که روسای شوراهای استانی سازمان، عضو حقوقی شورای اجتماعی آن استان شوند و فرصت داشته باشند که مسائل روانشناسی استان‌ها را مطرح و پیگیری کنند.

به گفته رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، همه برنامه‌ها در کشور باید پیوست روانشناختی داشته باشد؛ برای مثال اگر قانونی تصویب می‌شود باید تبعات روان‌شناختی آن قانون بررسی شود.

دکتر فتحی آشتیانی در ادامه با انتقاد از تغییر سطح آموزش به دلایل مختلف، یادآور شد: در آزمون اول صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران، طیف نمرات از منفی ۱۵ تا ۹۴ و آزمون دوم از منفی ۵ تا ۸۸ بود. وقتی درصد قابل توجهی زیر حد نصاب، نمره می‌آورند یعنی مشکل آموزشی داریم و باید فکری به حال آن شود. 

به گفته وی، طبق یک تحقیق انجام شده در مجله لنست (از معتبرترین و مشهورترین هفته‌نامه‌های پزشکی)، ۶۳ تا ۷۵ درصد بیماری‌های روانی، برخلاف بیماری‌های جسمانی تا ۲۵ سالگی رخ می‌دهد. اگر به آن رسیدگی نشود، تبعات آن می‌تواند منجر به ناتوانی و از دست دادن پتانسیل انسانی و اختلال در تحول و رشد یافتگی و مختل کردن روابط بین فردی، پیشرفت شغلی و تحصیلی و... شود.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور همچنین از تأسیس مدرسه توانمندسازی روانشناسان و مشاوران با هدف ارتقای علمی و حرفه‌ای اعضا خبر داد. 

دکتر فتحی آشتیانی در پایان از تصویب تعرفه‌های جدید خدمات روانشناسی و مشاوره توسط هیئت وزیران در ابتدای سال ابراز خرسندی کرد و اعلام کرد: «بیش از ۷۲ هزار روانشناس عضو سازمان هستند و این سازمان با تکیه بر ظرفیت عظیم علمی و انسانی خود، در مسیر توسعه سلامت روان جامعه حرکت خواهد کرد».



کلیه حقوق متعلق به سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران می باشد.