اولین نشست ریاست جدید سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مورخ 07/09/ 1402
به گزارش روابط عمومی سازمان نظام روان شناسی و مشاوره اولین نشست ریاست جدید سازمان نظام روان شناسی و مشاوره مورخ 09//07/ 1402 از ساعت 9 تا 11 در ساختمان شماره ۲ سازمان نظام روان شناسی و مشاوره با حضور اصحاب رسانه برگزار شد.
رئیس جدید سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در اولین نشست خبری خود ضمن تبریک میلاد مسعود پیامبر اعظم (ص) و ولادت امام جعفر صادق (ع) و هفته دفاع مقدس، از نهاد محترم ریاست جمهوری، وزیر محترم علوم، نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی و آقایان دکتر مسجدی، دکتر نعیمی و دکتر سلیمی که با تلاش و زحمت بسیار زیاد علیرغم مخالفتهای فراوان زمینه برگزاری انتخابات دوره پنجم را پس از 3 سال و 3 ماه فراهم کردند تشکر کرد. سپس بیستمین سال تاسیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره را به همه روان شناسان و مشاوران کشور تبریک گفت و از خدمات همه روسای قبلی سازمان و اعضای محترم شورای مرکزی در 4 دوره قبل تقدیر و تشکر نمود و در تشریح فعالیتهای سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در دوره جدید اظهار داشت: در حکم ریاست محترم جمهور چندین نکته مهم آمده است از جمله ارتقاء سطح دانش روان شناسی و مشاوره مبتنی بر آموزه های دینی، بومی و اقتضائات فرهنگی و اجتماعی کشور، نظارت هوشمند و شفاف بر عملکرد روان شناسان و مشاوران، پیاده سازی نظام رتبه بندی، ارتقای سواد سلامت روانی جامعه، تحکیم بنیان خانواده، ایفای نقش موثر در رویدادهای مختلف، گسترش ارتباط و تعامل سازنده با وزارت علوم و بهداشت و ... که این نکات در برنامههای سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در دوره پنجم مورد توجه ویژه قرار خواهد گرفت.
دکتر فتحی آشتیانی در رابطه با تحت پوشش قرار گرفتن خدمات روان شناسی و مشاوره گفت: درصد قابل توجهی از مردم جامعه ما به دلیل تعرفه بالای خدمات روان شناختی، نمیتوانند به روان شناسان و مشاوران مراجعه کنند، بنابراین به دنبال تحت پوشش قرار گرفتن بیمه خدمات روان شناسی و مشاوره هستیم.
رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره افزود: در حال حاضر تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره برای افراد دارای مدرک کارشناسی ارشد 230 و دکترای تخصصی 270 هزار تومان است. اما این تعرفهها از یک سو پاسخگوی مخارج دفاتر و مراکز ارایه این خدمات نیست و باید به فکر همکاران مان در این زمینه باشیم؛ از سوی دیگر همین تعرفه برای مردم مبلغ بالایی است و راهی جز حمایت بیمه برای این نوع خدمات وجود ندارد. ضمن اینکه برخی از همکاران ما همین تعرفهها را هم رعایت نمیکنند؛ باید تلاش کنیم شرایط مناسبتری را فراهم کنیم تا تعرفههای غیرمعمول در دفاتر و مراکز دریافت نشود.
در ادامه ایشان به شرایط دریافت صدور پروانه پرداخت و گفت: بر اساس مصوبه شورای مرکزی سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در دوره پنجم، صدور پروانه تخصصی در دو مرحله انجام خواهد شد: در مرحله اول با همکاری سازمان سنجش، آزمون تخصصی برگزار خواهیم کرد که محتوای این آزمون شامل دو قسمت است؛ یک بخش آن شامل سؤالات عمومی است که همه روان شناسان و مشاوران به آن پاسخ میدهند و بخش دوم شامل سؤالات تخصصی متناسب با گرایش فرد است. برگزاری آزمون صلاحیت حرفهای امکان صدور پروانه را تسریع میکند و زمان طولانی در نوبت ماندن را بسیار کوتاه می کند. کسانی که ۷۰ درصد نمره را در آزمون کسب کنند، وارد مرحله دوم می شوند که مصاحبه روانشناختی است. سعی میکنیم این آزمون را دو بار در سال یکی در دیماه و دیگری را در خردادماه برگزار کنیم.
دکتر فتحی آشتیانی افزود: سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در حال حاضر بیش از ۵۷ هزار عضو دارد که حدود 20 هزار نفر پروانه گرفتهاند. از میان این 20 هزار عضو دارای پروانه، حدود 11 هزار نفر از طریق درگاه ملی مجوزها و حدود 8700 نفر از طریق مصاحبه در کمیسیون تخصصی سازمان، پروانه گرفتهاند.
وی به تشریح نظارتهای پیشینی و پسینی توسط سازمان پرداخت و گفت: در نظارت پیشینی چند مورد مد نظر است، از جمله اینکه افراد متقاضی لازم است دارای حداقل مدرک کارشناسی ارشد یا دکترای تخصصی مورد تایید وزارتین علوم یا بهداشت باشند، عضو سازمان نظام روان شناسی و مشاوره باشند، حد نصاب نمره آزمون تخصصی را کسب کرده و در مصاحبه روان شناختی شرکت کرده باشند. نظارت پسینی را به سه شکل انجام می دهیم. اول خودگزارشی است یعنی فرد خودش درباره فعالیت هایی که انجام می دهد سالانه گزارش دهد؛ دوم اینکه فرصتی فراهم کنیم مراجعین به روان شناسان و مشاوران نظرشان را در سایت سازمان منعکس کنند. سوم اینکه بازرسان ما از دفاتر و مراکز خدمات روان شناسی و مشاوره بازدید داشته باشند.
رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در ادامه افزود: در کشورهای دیگر به ازای هر هزار خانوار بین 5 تا 16 روان شناس ارائه خدمت می کنند؛ در حال حاضر ما ۲۰ هزار روانشناس یا مشاور پروانهدار داریم؛ یعنی به ازای هر هزار خانوار، یک روان شناس یا مشاور مشغول به کار هستند. اگر بخواهیم به حداقل جهانی دست پیدا کنیم نیازمند 100 هزار روان شناس یا مشاور پروانهدار میباشیم. از طرفی در دانشگاههای کشور بیش از 30 هزار دانشجوی کارشناسی ارشد و دکتری در حال تحصیل داریم. بر این اساس امیدواریم طی ۵ سال آینده به ازای هر هزار خانواده به سه روان شناس یا مشاور دست پیدا کنیم.
دکتر فتحی آشتیانی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران بیان کرد: در حال حاضر حدود ۲۰ درصد افراد جامعه با مشکلات مختلف روانشناختی رو به رو هستند. از این زاویه نیاز به تحت پوشش قرار گرفتن خدمات روان شناختی، بیشتر می شود. ضمن اینکه در شرایط فعلی حدود ۷۰ درصد افراد جامعه توان مالی مراجعه به روان شناسان و مشاوران را ندارند. از دولت میخواهیم در حوزه تحت پوشش قرار دادن بیمه خدمات روان شناختی، به ما کمک کند.
رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در بخش دیگری از سخنان خود از پیگیری برای محقق شدن بیمه بازنشستگی برای روان شناسان و مشاوران بخش خصوصی خبر داد و تصریح کرد: درصد قابل توجهی از روان شناسان به صورت خصوصی کار میکنند. خدمات روان شناختی بسیار دشوار است و جزو مشاغل سخت تلقی میشود و این افراد نیاز به بازنشستگی دارند. از این رو در صدد هستیم بیمه بازنشستگی برای روان شناسان و مشاوران را پیگیری کنیم.
دکتر فتحی آشتیانی تصریح کرد: همچنین در صدد هستیم به مسائل رفاهی روان شناسان در کنار بیمه بازنشستگی توجه کنیم. از جمله اینکه با مذاکره با بانکها فرصت دادن وام به روان شناسان و مشاوران را فراهم کنیم و یا فرصتهای زیارتی- سیاحتی- تفریحی برای همکاران مان فراهم کنیم.
رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به اهمیت برگزاری مجمع عمومی این سازمان، تاکید کرد: قول میدهم در شهریور ماه سال آینده اولین مجمع عمومی در دوره جدید برگزار شود. بعلاوه با توجه به اینکه آخرین انتخابات شوراهای استانی در سال 1394 بوده و ۸ سال از آن زمان گذشته است، امیدواریم بتوانیم تا قبل از پایان سال جاری انتخابات شوراهای استانی را برگزار کنیم.
وی با بیان اینکه با تعامل نزدیک با وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در صدد هستیم در مورد عناوین درسها و سرفصلهای رشته روان شناسی و مشاوره کار کنیم و عناوین دروس را به گونهای اصلاح کنیم تا کسانی که از دانشگاه فارغ التحصیل میشوند از کارآمدی لازم برخوردار باشند و نیازی به شرکت در کارگاههای آموزشی نداشته باشند. اگرچه اعتقاد دارم همه ما نیاز به شرکت در دوره بازآموزی و به روز کردن اطلاعات خود داریم.
فتحی آشتیانی در بخش دیگر سخنان خود با بیان اینکه کشور ما بحرانخیز است؛ درباره لزوم مداخله سازمان نظام روان شناسی و مشاوره در بحرانها، تصریح کرد: باید تیم آمادهای در سازمان برای مداخله در بحرانها داشته باشیم. اعتقاد داریم سازمان باید در این بحرانها ورود کرده تا مسائل روان شناختی حاصل از این بحرانها را به حداقل برسانیم.
رئیسسازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در مورد ارتباط سازمان نظام روان شناسی و مشاوره با وزارت آموزش و پرورش گفت: ما معتقدیم نقش وزارت آموزش و پرورش در تربیت دانشآموزان از اهمیت بسزایی برخوردار است. شخصیت افراد در سالهای ابتدایی عمر در خانواده و مدرسه پایه ریزی می شود و ریشههای شکل می گیرد. اگر ریشهها را قوی کنیم، خودبهخود ساقه و برگها تقویت میشوند و میوه مناسبی می دهند. لازم است با وزیر محترم آموزش و پرورش و معاونین ایشان تعامل نزدیکی داشته باشیم و از ظرفیت گرایشهایی همچون مشاوره مدرسه و روانشناسی تربیتی در مدارس استفاده کنیم.
فتحی آشتیانی در پاسخ به سؤالی در مورد اهمیت خانواده، گفت: از گذشته ما به دنبال راهی برای ایجاد نهاد روانشناس خانواده مشابه با پزشک خانواده بودیم. در بسیاری از کشورها خانواده ها، وکیل، پزشک و روان شناس خانواده دارند و مسائل خود را در همین ابتدای امر به او در میان می گذارند و در کمترین زمان بهترین فایده را می برند. لازم است برنامهریزی کنیم تا موضوع روان شناس یا مشاور خانواده در جامعه نهادینه شود و اعضای خانواده، مسایل و مشکلات خودشان را در چرخه زندگی از قبل از ازدواج، حین ازدواح، بچه دارشدن، آموزش مهارتهای زندگی، سبک زندگی مبتنی بر آموزهای دینی و ... را با مشورت روان شناس یا مشاور خانواده حل و فصل نمایند.
دکتر فتحی آشتیانی در انتها افزود: سازمان نظام روان شناسی و مشاوره پیش از پایان سال 1402 برگزاری انتخابات شوراهای استانی را عملیاتی خواهد کرد و این وعده را به جامعه روان شناسی و مشاوره کشور دادند که فرایند برگزاری انتخابات ششمین دوره شورای مرکزی و هیأت بازرسان را 6 ماه قبل از پایان دوره پنجم اجرایی نمایند.
روابط عمومی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره ج .ا.ا