پنج شنبه، 1 آذر 1403

جزئیات برگزاری نخستین آزمون صلاحیت روانشناسان و مشاوران اعلام شد

16604
1402/08/09 | 17:15

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور اعلام کرد: نخستین آزمون ارزیابی صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران در دی‌ماه امسال برگزار می‌شود.

به گزارش روابط عمومی سازمان نظام روانشناسی و‌ مشاوره نشست خبری «تشریح جزئیات نخستین آزمون صلاحیت حرفه ای روانشناسان و مشاوران» با حضور دکتر علی فتحی آشتیانی رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره و دکتر پرویز آزاد فلاح معاون آموزشی پژوهشی سازمان برگزار شد. 

دکتر فتحی آشتیانی در ابتدای این مراسم اظهار کرد: سازمان نظام روانشناسی و ‌مشاوره بیش از ۵۷ هزار عضو دارد که همه این اعضا، دارای مدرک کارشناسی ارشد و دکتری روان شناسی یا‌ مشاوره هستند . نزدیک به ۲۰ هزار نفر پروانه کار تخصصی دارند و مشغول فعالیت  هستند که از این تعداد، ۱۱هزار و۲۴ نفر از درگاه ملی مجوزها، پروانه اشتغال دریافت کرده اند و 8 هزار و ۷۵۵ نفر نیز در ۲۰ سال گذشته پروانه فعالیت خود را از سازمان دریافت کرده اند.

وی افزود: آمارها این هشدار را به  ما می دهد که افراد زیادی در نوبت هستند و باید در فرآیند کار و ارزیابی صلاحیت و اعطای مجوز تسریع شود. در حال حاضر با درگاه ملی مجوزها و  دکترسیاح برای صدور پروانه در تعامل هستیم.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره با بیان اینکه برگزاری آزمون و مصاحبه روانشناختی پس از آن مد نظر سازمان است ادامه داد: پیش بینی میشود حدود ۱۰ هزار نفر در این آزمون شرکت کنند.

وی درباره اینکه پس از اعلام نتایج آزمون چه زمانی مصاحبه‌ها انجام می شود گفت: حدود دو ماه بعد از اعلام نتایج مصاحبه‌ها برگزار می‌شود.

رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با تأکید بر اینکه شرکت در کارگاه‌ها و کارآموزی‌ها برای دریافت مجوز به طور کامل حذف شده است، گفت: در دوران تحصیل در دانشگاه، کارگاه‌ها و کارآموزی‌ها به صورت گسترده برگزار می‌شود. مهم‌ترین هدف، کوتاه شدن مدت مصاحبه است و در حال حاضر این روند کوتاه شده است. تا آخر سال هم مصاحبه‌ها انجام می‌شود و در طول یکی دو ماه، همه متقاضیان تعیین تکلیف خواهند شد. آزمون نیز مفاهیم بنیادین را در برمی گیرد. قدرت تحلیل، حل مسأله، خلاقیت، مدیریت بحران و آشنایی به مسائل بومی، اجتماعی و اخلاق حرفه‌ای از جمله مواردی است که در آن لحاظ می‌شود.

دکتر فتحی آشتیانی تصریح کرد: اعضایی می توانند مجوز فعالیت دریافت کنند که 4 شرط عضویت در سازمان نظام روانشناسی، داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد و دکتری، اخذ حداکثر نمره در آزمون تخصصی و قبولی در مصاحبه تخصصی را داشته باشند.

وی درباره بیمه خدمات روانشناسی و مشاوره گفت: هفته گذشته وزیر محترم بهداشت درمان و آموزش پزشکی اعلام کردند بیمه خدمات سلامت روان تصویب شد؛ ضمن تشکر از آقای دکترعین اللهی و پیگیری ایشان؛ این بیمه صرفا شامل کارشناسی ارشد یا دکتری رشته روانشناسی سلامت و روانشناسی بالینی است. ما به طور جدی دنبال مذاکره هستیم که تمام گرایش های روانشناسی و‌ مشاوره که حدود بیش از 10 گرایش است شامل بیمه شوند. 

دکتر فتحی آشتیانی درباره افزایش نظارت پسینی گفت: از این به بعد نظارت‌های پسینی هم جدی‌تر گرفته می‌شود. از این رو بازرسی دفاتر و مراکز و کلینیک‌ها را در دستور کار داریم. در ماده ۱۹ و ۲۰ قانون سازمان نظام، روانشناسی و مشاوره بحث تخلفات مطرح شده و ما هم آن را سرلوحه کار قرار دادیم. در این خصوص تذکرات شفاهی و کتبی تا محرومیت شامل حال متخلفان می‌شود. در نظارت پسینی که راه‌اندازی شده است، به صورت آنلاین یا پیامکی مردم می‌توانند به ما بازخورد دهند و گزارش‌های مردم می‌تواند نقش مؤثری در ارزیابی‌ها داشته باشد.

به گفته رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور، در سایت سازمان، اسامی روانشناسان و مشاورانی که پروانه دارند، ثبت شده و مردم می‌توانند به سایت مراجعه کنند تا افراد ذی صلاح را برای دریافت خدمات برگزینند.

دکتر علی فتحی آشتیانی خاطر نشان کرد: سازمان نظام روانشناسی به دنبال آن است که مدرسه توانمندسازی حرفه‌ای و بازآموزی را تأسیس کند و دوره‌های آموزشی نیز برای مشاوران و روانشناسان بزودی برگزار می‌شود.

دکتر پرویز آزادفلاح در ادامه این مراسم اظهار کرد: از این پس برای اخذ پروانه حرفه‌ای نظام روانشناسی و مشاوره، عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، داشتن حداقل مدرک کارشناسی ارشد و دکتری در رشته‌های روانشناسی و مشاوره، اخذ حد نصاب نمره در آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و قبولی یا عدم قبولی در مصاحبه روانشناختی الزامی است.

وی درباره اعلام جزئیات برگزاری آزمون صلاحیت حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران توضیح داد: اولین آزمون ما در ۱۵ دی سال جاری برگزار می‌شود. تصمیم گرفتیم سالی دو بار یک بار اواخر تیر و یک بار اواسط دی این آزمون برگزار شود.
دکتر آزاد فلاح با بیان اینکه آزمون به شکل استاندارد برگزار می شود، تاکید کرد: در این آزمون نه تنها سوالات تکراری درسی وجود ندارد بلکه بیشتر بر کفایت حرفه‌ای تمرکز دارد. متخصصان روان سنجی سوالات را ارزیابی و میزان دشواری آن را تعیین می‌کنند. نهایتا گروهی از نخبگان بر حسب شاخص هایی همچون توزیع نمرات، دشواری و تراز نمرات تصمیم می‌گیرند که نقطه تشخیص برای اینکه فرد به فاز دوم و برای مصاحبه دعوت شود یا خیر، چه خواهد بود.
معاون آموزش پژوهشی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور افزود: در مورد مصاحبه هم وضعیت به همین ترتیب است.در مصاحبه و آزمون صلاحیت حرفه‌ای مباحث علمی و درسی که روانشناسان در دانشگاه خوانده‌اند مد نظر ما نیست بلکه پختگی همکار مد نظر است. کمترین مساله ای درباره مباحث درسی وارد آزمون صلاحیت حرفه‌ای و پس از آن در مصاحبه، نخواهیم کرد.

معاون آموزش پژوهشی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور با بیان اینکه ما به مدارج تحصیلی تمام فارغ التحصیلان رشته روانشناسی و مشاوره احترام می‌گذاریم، افزود: نمی‌خواهیم در این آزمون صلاحیت حرفه‌ای، مجددا واحدهای درسی که فارغ التحصیلان در دانشگاه‌ها امتحان دادند را ارزیابی کنیم بلکه ویژگی‌های دیگر یک روانشناس مثل داشتن تفکر تحلیلی و مدیریت بحران را مورد ارزیابی قرار می‌دهیم.
دکتر آزاد فلاح تاکید کرد: اگر می‌پذیریم که همه توانایی‌ها در کتب درسی نیست و بخشی مربوط به پختگی و تفکر انتقادی و اخلاق حرفه‌ای افراد می‌شود، پس نمی‌توانیم فقط یک فارغ التحصیل دانشگاهی را بدون احراز صلاحیت‌ها برای دریافت پروانه مجاز بدانیم. تاکید ما در آزمون نیز بر روی این دسته از موارد و شاخص‌ها و توانایی‌ها است.

وی توضیح داد: ما باور داریم آنچه این افراد در دانشگاه‌ها آموخته‌اند کافی است اما مسائلی نظیر قدرت تحلیل و اخلاق حرفه‌ای، مدیریت بحران و آشنایی به مسائل بومی و اجتماعی و... از جمله صلاحیت‌هایی است که با خواندن کتاب به دست نمی‌آید.

وی خطاب به فارغ التحصیلان روانشناسی و مشاوره تاکید کرد: دوستان نگران نباشند، ما چیز عجیبی را در آزمون عرضه نمی‌کنیم‌ افرادی که در اولین آزمون ما شرکت کنند می‌بینند که محتوای سوالات خیر خواهانه است. به طوری که هم شان علمی و حرفه‌ای روانشناسان و مشاوران را در بر دارد و هم اطمینان نسبی به ما می‌دهد که این متقاضی قرار است مشاوره خوبی را به مردم ارائه دهد.
دکتر آزاد فلاح با بیان اینکه مدل ارزیابی که ما در این آزمون و مصاحبه طرح کرده‌ایم، مدل جدیدی نیست و بسیاری از کشورها تجربه آن را دارند، افزود: حساسیت ما به‌ روی برگزاری این آزمون و مصاحبه از این جهت است که این آقا یا خانم روانشناس، مشاوره خوبی به مردم ارائه دهد. البته خیلی از این فارغ التحصیلان این صلاحیت‌ها را دارند.

پایان پیام/

کلیه حقوق متعلق به سازمان نظام روانشناسی و مشاوره جمهوری اسلامی ایران می باشد.